PROIZVODNJA I OTKUP EGZOTIČNOG VOĆA I POVRĆA

Tvrtka TerraCibalae. osnovano je 2018., godine, sa jedinstvenom namjerom uzgoja egzotičnog voća i povrća. Tvrka je doživjela jak start-up i proširila svoje segmente poslovanja. Od tada se poduzeće kontinuirano razvija, sa mogućnošću povećanja volumena i prihoda. Na samom početku osnivanja tvrtke osnovni proizvod je bio Kiwano, a danas smo u mogućnosti proizvest i isporučit veći broj egzotičnih proizvoda na vrlo zahtjevno tržište. Velikim odricanjem i radom danas smo u poziciji da proizvodimo i isporučujemo vrlo kvalitetne proizvode.

NAŠI PROIZVODI

Butternut tikva( Cucurbita moschata), zimska je tikva porijeklom iz Južne Afrike. To je jestiva tikva čije narančasto obojeno meso ima slatkast okus koji podsjeća na lješnjak. Može se peći, pasirati za slasne krem juhe ili pire, koristiti u složencima, za izradu peciva i kolača. Na suhom i hladnom mjestu može se čuvati i više od 9 mjeseci.

Njen okus s vremenom dozrijevanja postaje sve intenzivniji. Peteljke bi se trebale sačuvati da se spriječi dehidracija. Jednom kada se izreže, može se čuvati u frižideru, umotana u kuhinjsku foliju. Oguljena i kuhana može se i zamrznuti. Okus se može pojačati dodatkom smeđeg šećera ili sirupa od jabuke. Može se koristiti za slatka jela, juhe, pite, odlična je i pripremljena na pari, kuhana ili pečena.

Tikve su bogate kalcijem,manganom , magnezijem, fosforom, željezom, vitaminima A, B i C i vlaknima. Što je narančastije meso butternut tikve to je veći sadržaj vitamina A.

Nutritivna vrijednost za 100 g(37 kcal):
Ugljikohidrati: 8.8 g
Masnoće: 0.23 g
Voda: 88.72 %
Proteini: 8.8 g
Vlakna: 1.6 g

Nutritivna vrijednost za 100 g(37 kcal):
Ugljikohidrati: 8.8 g
Masnoće: 0.23 g
Voda: 88.72 %
Proteini: 8.8 g
Vlakna: 1.6 g

Hokkaido (Cucurbita…), povrtna je kultura porijeklom iz sjevernog Japana. Vrlo popularna tikva u današnjoj kuhinji ne samo zbog bogate arome kestena već i zbog visokih hranidbenih vrijednosti. Čak i ljudi koji kažu da nisu ljubitelji tikve ostaju zapanjeni fantastičnim okusom ovog azijskog ploda.

Bogata je vitaminima A i B, kalcijem, željezom i magnezijem. Ova tikva ima odlična svojstva čuvanja, na suhom i hladnom mjestu možete ju čuvati do travnja. Što ju duže čuvate sadržaj vitamina i šećera raste. Prije upotrebe narežite tikvu na pola ili šnite, ovisno o receptu, i izvadite koštice žlicom.

Kiwano (Cucumis metuliferus)je jedinstveno voće je nešto kao plod naučne fantastike a znano više od 3000 godina. Kiwano ima sjajno zlatnožuto-narančastu koru i bodlje. Obasut malim bodljama koje objašnjavaju zašto kiwano nazivaju bodljikavom dinjom. Iznutra je želatinasto meso koje je ispunjeno jestivim sjemenkama i sjajne je limeta zelene boje. Osvježavajuća aroma nježnog okusa banane, dinje, limete i maracuje, nešto sasvim novo i totalno egzotično.

 

Kiwano je vrlo bogat mineralima, ugljikohidratima i vitaminima nazivaju ga još i zlatnom narančom, te je sljedećeg sastava:

Kalij: 302,0 mg/100
Magnezij: 16,2 mg/100 g
Vitamin C: 6,4 ppm
Glukoza: 5,5 g/100 ml
pH vrijednost: 4,4
Kalcij: 16,0 mg/100 g
Natrij: 2,3 mg/100 g
Fruktoza: 2,9 g/100 ml
Limunska kiselina: 5 g/100 ml

Kiwano se koristi za konzumiranje kao:

  • osvježavajuće piće ili svježe voće,
  • u kombinaciji sa drugim voćem ili juicevima, kreira ukusne egzotične napitke i koktele.
  • kao desert, sa voćnim kolačima od sira, s pudingom, sa sladoledom i s raznim preljevima i kremama,
  • kao atraktivno iznenađenje za goste, prijatelje poslovne partnere koje odaje originalnost, mogućnost posluživanja voćnih salata ili deserta u izdubljenim polovicama kiwana,
  • može se koristiti kao vrhunsku dekoraciju drugog voća ili cvjetnih aranžmana te je neizostavan u cocktail barovima. Iznenađenje, dekoracija, vrhunski užitak i nezaboravni dani u životu poput vjenčanja, rođendana, domjenka te razna primanja više nisu mogući bez Kiwana. Moguće je učiniti svoje nezaboravne trenutke još ne zaboravnijima, prekrasnim i odličnim dekoracijama i delicijama.

Svi koji redovno koriste Kiwanon u svakodnevnoj prehrani došli su do spoznaje da se na taj način efikasno mogu oduprijeti PREHLADI

Kabocha tikva je definitivno svjetski standard za tikve. Odlična delicija koja dolazi iz Azije. Vjeruje se da su portugalski pomorci donijeli ovu vrstu tikve iz Kambodže u 16. stoljeću u Japan, gdje je naziv skraćen u Kabocha. Ima vrlo suho, ali ukusno «meso». Meso je debljine 2-3 cm, glatko uglađeno, tanke kore koja je također jestiva. Izvanredne je kvalitete, okusa i specifičnog mirisa, koji najviše podsjeća na miris lubenice. Najveći dio sorti ima plod ovalno sploštenog oblika. Meso tikve je odlično za kuhanje i pečenje u fazi kada je tikva zrela, ili za pirjanje, pohanje dok su plodovi mladi. Šupljina je većinom ispunjena košticama koje su također jestive kod mladih plodova. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Sadrži 15 mg b-karotina na 100 g ploda, što iznosi 24.000 internacionalnih jedinica A vitamina (u mrkvi 9.000), što ovo povrće stavlja na visoko pozicionirano mjesto svih biljnih proizvoda.

 

Kabocha tikva pokazala se jednostavno najbolja, jer prosto nema mjesta gdje se ista ne bi mogla ili ne da primijeniti. Biljka je vrlo dekorativna duge vriježe, dobro obrasla lišćem na dugim drškama. Lišće je najčešće prošarano bijelim mrljama, a cvjetovi su srednji, s lijepim narančastim kruničnim listovima. Tikve se dobro čuvaju u relativno toplim prostorijama 16° C. Za dugo čuvanje plodova važna je relativna vlaga u zraku i najbolje se čuva u prostoru s oko 70% vlage u zraku. Skladišni uvjeti i veličina skladišta, jedan su od najvažnijih čimbenika za ozbiljnu proizvodnju tikve.

Ručni rad i kvaliteta hrvatske zemlje stavljaju hrvatsku Kabochu po kvaliteti, na vodeće mjesto na Europskom tržištu upravo kako je to osigurala i Butternut tikva. Kabocha tikva danas je prisutna na Hrvatskom tržištu kroz cijelu godinu. Kabocha tikva sa svojim iznimnim karakteristikama i kvalitetom u zemljama EU uz nutricionističke vrijednosti pokušava pronaći svoje mjesto u području ljekovitosti što je osnovna značajka za tikve.

Ljekovitost

Kabocha sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Upravo je odlična hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u radu gušterače.

Priprema

Poput ostalih tikvica obično se koristi za pripremu priloga i juha, ali možemo ju pripremati kao bilo koju tikvu ili krumpir. Dobra je za pečenje, kuhanje, na roštilju, u obliku pudinga, nabujaka, kolača, pita i zamjena za desertne slastice. Dobra je za preradu u sokove, kaše kompote i slatko. Tekstura i okus mogu se usporediti sa kombinacijom tikve i slatkog krumpira. Sjemenke su ukusne i vrlo hranjive. Oljuštene sjemenke se mogu koristiti umjesto oraha za pripravu kolača. Sjemenke Kabocha tikve bogate su lecitinom, tvari koje sadrže fosfor, važnom za borbu protiv kolesterola.

15 + 14 =